HZVV meer dan voetbal alleen

Voorjaarscompetitie A-categorie jeugd start 12 maart

KNVB logo

Nu het er naar uit ziet dat de meeste najaarscompetities op zaterdag 26 februari kunnen worden afgerond, heeft de KNVB besloten om definitief ook een voorjaarscompetitie op te starten voor het jeugdvoetbal in de Categorie A. Zaterdag 12 maart 2022 zullen de eerste wedstrijden in de voorjaarscompetiie in de Categorie A van het jeugdvoetbal gespeeld worden.

Sinds het begin van dit seizoen worden alle jeugdcompetities opgedeeld in een najaars- en voorjaarscompetitie. Dat betekent ook dat er twee keer per seizoen een mogelijkheid is om te promoveren of te degraderen. Deze keuze is gemaakt om de doorstroom binnen de jeugddivisies te bevorderen en daarmee teams sneller op hun eigen niveau uit te laten komen.

Aangepaste competitieopzet
Met het besluit dat er een voorjaarscompetitie gespeeld gaat worden, betekent dit ook een aanpassing van de competitieopzet. In de najaarscompetities bestonden alle poules uit 8 of 12 teams, afhankelijk van het niveau en leeftijdscategorie. In de voorjaarscompetitie gaan de meeste competities die door de steunpunten worden georganiseerd, worden ingedeeld in poules van 6. Op die manier kan er een volledige competitie worden afgewerkt en krijgen alle teams 10 competitiewedstrijden aangeboden.

Promotie en degradatie
Doordat de competitieopzet deels is aangepast, dient de gepubliceerde promotie-/degradatieregeling ook te worden aangepast. In de divisies waar in poules van 6 gespeeld zal worden, is namelijk niet voor elke nummer één ruimte om direct te promoveren. Er zullen in veel gevallen dus finalewedstrijden gespeeld moeten worden om te kunnen promoveren naar de bovenliggende divisie.

De poule-indelingen voor de voorjaarscompetitie zullen uiterlijk maandag 7 maart worden gepubliceerd en de wedstrijdprogramma’s uiterlijk dinsdag 8 maart. De aangepaste promotie-/degradatieregeling wordt uiterlijk vrijdag 18 maart door de KNVB gepubliceerd.

Kijk hier voor de speeldagenkalender A-categorie Jeugd