HZVV meer dan voetbal alleen

1985-1990; Unieke wedstrijd, unieke promotie

Uniek wedstrijd en unieke promotie

Beste lezers en lezeressen, wij komen al aardig dichtbij met onze pseudo-geschiedschrijving. In deze episode spreken wij over de periode 85 tot 90. In deze periode zal vooral seizoen 1985/1986 centraal staan. Als voetballiefhebber herinner ik me deze tijd nog levendig en zat ik in de eerst episodes van deze verslaggeving nog met handgeschreven notulen, ik heb nu last van een information-overload. Maar als vast lezers en lezeressen van deze geschiedenis herkent u zich vast wel in dat gevoel. Menigmaal heeft drs E.B.J. Kreuzeman (Universiteit van Harderwijk, vrij naar de heer Aart) getracht u te overvoeren met informatie. Nu zullen wij trachten op bondige wijze te informeren over de unieke wedstrijd in deze episode en en passant staan wij uitgebreid stil bij de unieke promotie. Daarbij richten wij nogmaals een woord van dank aan Joop Veerbeek en Rein de Boer.

In het begin van het seizoen 85/86 (het is dan niet eens een jubileumjaar) speelt HZVV tegen Ajax. Het machtige team uit onze hoofdstad. Op dat moment hard op weg naar de successen van eind jaren 80 (Europa cup 2 en EK’88) met spelers als Rob de Wit, John van ’t Schip, Marco van Basten, Hans Galje, Arnold Muhren, Frenk Rijkaard (aanvoerder, ik herinner me nog dat ik hem zo machtig groot vond, maar dat zal wel relatief zijn), Gerald Vanenburg, Peter Boeve, Edo Ophof, Sonny Silooy en Ronald Koeman. Wat een tegenstander. Wat een namen. En denk je dat dat zo gemakkelijk binnen gehaald kon worden? Wedstrijdregelneef Waardenburg wist op het laatste moment de eisen (lees poen) nog even wat op te schroeven zodat HZVV de begroting niet rond kon krijgen. Gelukkig hebben voorzitter van Ewijk (zelf oud-Ajacied) en Arie van der Eijden (Ajax) dit weer goed weten te krijgen zodat HZVV voor vele duizenden guldens aan kon treden tegen de club uit de hoofdstad. De Heuver Boys (natuurlijk in reserve-tenue) spelen een onvergetelijke wedstrijd. Uitslag 1-9; veel sensatie voor de 3.500 bezoekers! En een ere treffer van de oud-Go Ahead Eagles speler Marcel de Vleeschouwer.

 

Deze wedstrijd tegen Ajax was het begin van een zeer succesvol seizoen. De in 1992/1993 gestarte trainer Jan Lijzen (Meppel) mocht toen na het stoppen van Bert Bosman, Wim Akse en Arie Kuik aan een nieuw elftal bouwen. Dit lukte wonderwel en in 2,5 jaar stond er ‘het meest succesvolle HZVV-elftal met 100% HZVV-spelers’. U kent de actie 100% Oranje, nu het kampioensteam van 85/86 was 100% HZVV. Dat waren nog eens tijden, zij keren nooit weder!

1985-1986 kampioenschap
De kampioensploeg van het seizoen 1985/1986

Met 36 punten uit 22 wedstrijden wordt HZVV Kampioen voor Urk (22-33) en Drachtster Boys (22-26). In de ‘beslissende’ wedstrijd speelde HZVV 2-2 tegen Urk. Veel muziek rondom het veld, parachutisten die de bal kwamen brengen en later de optocht op de vrachtwagen van Ambrosius (Nog steeds een gewaardeerde sponsor) ging het door de stad: dansende spelers rijden door de Hoofdstraat zo verteld ons de foto. Ik raad u aan om op de zaterdag ochtend nog eens aan de achterste tafel in ons wedstrijdsecretariaat te gaan zitten. Daar kunt u de voetballer van weleer nog bewonderen. Deze wonderbaarlijke foto is zeer bijzonder, op ongelukkige redenen kon ik d’r net niet bij op. Mijn vriendjes van weleer staan wel prominent in beeld. Helemaal achter aan de oud-HZVV-er Roelof Gort (momenteel leider van Kobu-Boys 3 te Amersfoort). Of wat dacht u van helemaal rechtsvoor de dribbelaar uit het derde Rene Booy in zijn jonge jaren. Wat een guitig koppie. Of linksboven parttime-scheidsrechter Marcel Blokzijl. Allen nog iedere zaterdag op ons complex. En de spelers zelf?

Henry Giethoorn kijkt niet zo vrolijk, de zondag na de wedstrijd ontdekte men in het ziekenhuis dat hij 3 gebroken tenen had. Henry is enthousiast supporter van HZVV-2 en zien we zeker terug op 19 mei 2000. Daarnaast Jos Slaa. Hij speelde nog 2 seizoenen in de hoofdklasse en heeft toen HZVV gedag gezegd, maar komt voor de ‘testimonials’ nog graag terug. Jos is manager bij de Arbeidsvoorziening in Drenthe. Dan Jan Wiepke Knobbe in na een wereldreis mid jaren negentig in Groningen terechtgekomen is. Werkzaam bij KPN Research en een van de weinige spelers van toen die nu nog actief is op het veld en wel bij Lycurgus 7 (een soort HZVV-ers in diasporateam. Met Klaas de Jonge, Jelle-Jan Bos en anderen). Casper Houtzager. Momenteel is ‘slechts zaalvoetballer’, maar vast ooit terug op de velden te vinden. In dagelijks leven in de uitzendwereld actief. Dan reservekeeper Peter Groeneveld. In potentie de beste keeper die HZVV ooit gehad heeft. Hij kreeg dan ook bijna dagelijks training van ondergetekende. Momenteel is Peter Marketing Manager bij Pearle Opticiens voor de regio midden-Nederland. Hij is woonachtig in Oudenbosch net boven Roosendaal en speelt nog een beetje in de zaal. Hetzelfde geldt voor Roelof Bisschop. Hij voetbal ook in de zaal en wel in Hoogeveen, bij een bevriende vereniging. Hopelijk voor de tegenstander en de scheidsrechters zijn de wilde haren ook wat ‘gaan liggen’. Roelof was zeker een van de meeste gedreven spelers die HZVV gehad heeft. Cor Hendriks de vaste grens, momenteel nog wonende in Hoogeveen en werkzaam in de Hoveniers-business. Dan de toch succestrainer Jan Lijzen. Jan die dit succes team onder z’n hoede mocht hebben, maar die ook in 93/94 het meest succesvolle HZVV-team ooit mocht trainen. Daarover later meer. Jan is van 1994 hoofd van de jeugdopleiding in Meppel. Tussendoor is het wel eens interim coach geweest van Alcides zelfs en bij Genemuiden. Overdag traint hij de jeugd van scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel. Onder aan de hoofdtrainer van de Weide Henk van Zwol. In zijn dagelijkse rol heb ik hem nog bijna dagelijks aan de deur. Fedde Bakker fitness-fanaat en werkzaam in de betonvlechterij. Marcel de Vleeschouwer rijks penitaire inrichtingswerker in Leeuwarden. Eric Schonewille. Werkzaam bij de Gasunie en leider (gestopt na rugblessure) van OZC-3 (zaterdag zich net veiliggesteld, toch een succesje). Bert Scholing, momenteel interim trainer van ACV-2. Door blessures en schorsingen soms ook nog speler. Werkt bij GAK in Assen. Henry Kramer de grote inspirator van het voetvolley tournooi en succesvol trainer van ZZVV. En tenslotte Jaap de Jonge. Die (zie vorige clubblad) alleen in een selectie met M. van Basten heeft gezeten, ook nog tegen hem heeft gespeeld. Wat een tijden, maar het kan nog mooier…

Volgende keer de ‘toestand in 1990-2000’: ‘Wat een schitterende jaren negentig ’

E.B.J. Kreuzeman, pseudo-historicus

2e logo hzvv

Hier rechts zie u het tweede logo van HZVV. Dit logo is in het begin van de jaren 80 in gebruik genomen en is het HZVV logo geweest tot 2011.

 

 

1989-1990De 1e selectie van HZVV seizoen 1989-1990