HZVV meer dan voetbal alleen

1975-1980; Brighton komt naar Hoogeveen

Vooruitzien over de jaren heen en Brighton komt naar Hoogeveen

Besturen is vooruitzien zegt men wel eens. Dat valt niet altijd mee. Zoals onze kersverse hoofdsponsor al stelde tijdens de persconferentie: Het is de eerst volgende wedstrijd die telt! Het is altijd de eerstvolgende wedstrijd die telt. Maar in deze episode 1975-1980 wilde ik eens stil staan bij ‘de bestuurders’ niet in de laatste plaats omdat ‘geschiedenis nooit voor niets is geweest als men er iets van heeft geleerd’. Tenslotte gaat we in op het jubileum van 1980. Eindelijk komen we ergens waar ik zelf herinneringen aan heb. HZVV en zeker het HZVV-bestuur vond dat in een jubileumjaar iets extra’s gedaan moest worden. Vandaar dat men speelde tegen toonaangevend Engels voetbalteam. Brighton. Of om volledig te zijn Brighton and Hove Albion FC. Deze vereniging draagt de (bij-) naam the Seagulls. De Zeemeeuwen. Zeer toepasselijk ‘HZVV de Sportvogels uit Hoogeveen’ ontmoet de Zeemeeuwen!

Als je al die jaren aan HZVV-besturen aan je voorbij ziet trekken. Vanaf 1940 heb ik nu reeds vele tientallen (handgeschreven) notulen bestudeerd. Wat een mannen (soms vrouwen waarom niet meer!) heb ik voor me gezien. Duizende kannen koffie, sigaren (helaas) en berenburgjes zijn ingezet om bij deze bestuurders het hoofd bij de les te houden. Uit al deze notulen tracht ik (i.s.m. Jan Klein) een overzicht samen te stellen van alle bestuurders die zich hebben ingezet voor HZVV. Wie helpt ons! Op 19 mei 2000 kunt u de concept-versie aanschouwen. Als we een acceptabel resultaat hebben bereikt zullen we het in een (wissel-) lijst in de bestuurskamer hangen. Kunt u aflezen wie, wanneer deze prachtige club op de rails gezet hebben.

Opvallend is wel dat al deze werkers dat niet ‘effe gedaan hebbe’. Vele tientallen jaren heeft men soms in de Rood-Witte Samenhorigheid gestopt. Neem de voorzitters de afgelopen 60 jaar. Op twee na (van Dorp 1970, van der Ploeg 1978 en 1979 door omstandigheden) hebben alle voorzitters 4 jaar of langer geinvesteerd in HZVV. Jan Klein is zelf bijvoorbeeld maar 4 jaar voorzitter geweest, maar goed hij had er dan ook bij aantreden als voorzitter nog maar 15 jaar als bestuurslid opzitten. Wat dacht u van wijlen Roelof Slot die in combinatie met de roemruchte dr. Brouwer van 1950 tot 1969 aan het bestuur leiding heeft gegeven. Sneu om in februari 1969 door de ledenvergadering weggestemt te worden ten gunste van ‘eendagsvlieg’ van Dorp.

U weet natuurlijk wel dat besturen vooruitzien is, liefst naar de eerst volgende wedstrijd en soms iets langer (jaar of 4 tot 10). Maar besturen is bij HZVV ook vooral ‘transpiratie’: handen uit de mouwen steken, aanpakken. Met trainers spreken, met leiders, met KNVB, met gemeente, met sponsors, jubileum organiseren, elke week ongeveer 20-30 wedstrijden. Evenzoveel trainingen, Glasgow Rangers of zo binnen slepen, overleg met TVM en andere betrokken sponsors. Wekelijks vergadering, daarnaast SAC-overleg, contact met Businessclub, coordinerend leiders, kantine-vrijwilligers, supportersvereniging, andere verenigingen die een speler of trainer die bij ‘halen’. Overleg met besturen van andere verenigingen als een speler bij ons wil komen spelen (al dan niet uitgenodigd). Notulen maken, jaarrekening en begroting, incasso, ledenadministratie, fakturatie van bordreklame, advertenties, kledingfonds, HZVV computersysteem, RW4D, Belastingdag, tournooicommissie, voetvolleycommissie, onderhoudscommissie en dan nog zeggen ‘ ach ’t houdt je van de straat’. MAAR u weet natuurlijk wel dat bij deze opsomming niet alleen het bestuur bedoeld wordt. Zij zijn slechts UW vertegenwoordigers: u speler, trainer, vrijwilliger, leider, steward, enzovoort.

Wat dacht u van onze ‘Rutje’ zoals ik Rutger de Geest met liefde genoemd hoor worden. Hoeveel jaar heeft hij niet op ‘de zaak gepast’. Licht aan, licht uit. Kleedkamers open, kleedkamers dicht. 4 handelingen, 6 dagen per week, 40 weken per jaar en dat tientallen jaren: toch al gauw 10.000 keer actie voor HZVV ondernomen. Wat dacht u van Froukje Klein, Alie Engberts en Co die toch al wel ruim 20 jaar voor u het clubblad realiseren! Koos Dijkhuis die jaren (assistant-)trainer is geweest, Geke Dijkhuis die blaren heeft getypt op het (oude-) clubblad. Ron Blom die vele zondagmiddagen nog even een stukje van ondergetekende moest verwerken. In de vorige stukjes heb ik ook zo nu en dan iemand genoemd. U kent ze ‘de werkers in de wijngaard’. Stop toch UW talent niet in de grond: meld uw vaardigheden bij HZVV (0528-221121)! Echt, het geeft zeer veel plezier om te kunnen ervaren: ‘hier heb ik aan bijgedragen’. Het hoeft niet op je grafsteen, maar de herinnering van al dat plezier van jong en oud, passief of actief voetballiefhebber waar jij een bijdrage aangeleverd hebt dat dragen velen je nog jaren na.

Brighton komt naar Hoogeveen. Brighton? Brighton and Hove Albion FC een toen toonaangevende Engels voetbalclub. In seizoen 1979/1980 speelt Brighton in ‘Division One’ waar het met een 16de plaats (geweldig dat internet) net niet degradeert. Opvallend is wel hoe snel Brighton over de jaren van trainers wisselt: dit duidelijk een teken van ‘slechte opbouw’. In 2000 staat Brighton dan ook op een derde plaats in ‘Division Three’ achter onbeduidende namen als Torquay en Maccelsfield. Op 6 augustus 1980 speelt HZVV een jubileumwedstrijd tegen Brighton. Volgens Gerrit Mastenbroek toch een sportief hoogtepunt. Volgens de annalen van het engelse voetbal waren inderdaad Steve Foster, Brian Horton (nog actief bij Brighton) en Peter Ward ‘star players’. Kortom leuk jubileumwedstrijd voor f. x….,-. Gelukkig kwamen er toch zo’n 2.500 toeschouwers kijken bij deze wedstrijd. Brighton bakte er niets van! Op een bepaald moment stonden de verzorger en organisator Ger Lagendijk bij Brighton in het veld om de 11 man compleet te krijgen. Gelukkig hebben wij met Glasgow Rangers een duidelijk contract: alle spelers van A-selektie komen naar Hoogeveen……Ter voorbereiding op vrijdag 19 mei 2000 nog even de spelers van HZVV:

Arie Kuik, Herman Sturing, Joh. Dijkhuis, Taco Pol, Anne Meijers, Henk van Zwol, Bert Bosman, Henk Langemaat, Tjeerd de Wit, Jan Hendrik de Boer, Simon Uneputty. En op de bank zaten J. Bouwmeester, P. de Vries, H.J. de Roo, H. Giethoorn en E. Schonewille (van hem weet ik nog dat ik in de C-s hem eens zag trainen: hij kon wel meer als 100 keer de bal hoog houden, vooral met z’n hoofd. Deze idolen hebben mij op het ‘verkeerde pad gebracht’). Einduitslag was 3-4, goede prestatie van de Rood-Witten. De penningmeester Gerrit Eigenhuis is overigens een stuk minder enthousiast over deze wedstrijd: er bleef een financieel tekort achter!

kampioen 1976-1977
Het kampioensteam van seizoen 1976-1977

 

1977-1978
HZVV 1 seizoen 1977-1978

En tot zover de jaren 1975 tot 1980. Volgende keer de ‘toestand in 1980-1985’: ‘Brand!!’

E.B.J. Kreuzeman, pseudo-historicus