1980-1985; Brand
Brand!
Op zaterdagmorgen 20 maart 1982 gaat een toevallige voorbijgangster op weg naar de van Echtenstraat om de post ‘te straten en te sorteren’. Het lijkt op een zware bestelling die dag, er is nog een huis-aan-huis krant van ‘Ter Meulenpost’. O, wat hebben die postbodes daar een hekel aan. Met veel ongenoegen trapt onze voorbijgangster op haar stalen ros richting de van Echtenstraat. Ach, weet je wat. Ik fiets even tussen de voetbalvelden door en dan de Bentinckslaan af. Dat is wat beschutter. Het is een vrij gure zaterdagmorgen en dan heb je de noord-oosten wind niet zo tegen.
In gedachten snuift onze voorbijgangster een merkwaardige rooklucht op. Wat kan dat nu zijn? Op de parkeerplaats tussen de voetbalvelden wordt het nog veel sterker. Zou het bij haar cluppie de v.v. H. zijn? Nee, het is bij de zaterdagvoetballers. BRAND! ’t Clubhuus van HZVV stiet in brand! Waar om zes uur ’s morgens wat meui dan? Zij bij ’t eerste de best huus aan de Sportlaan an e beld. Die mensen snel de brandweer opgetelefoneerd (zo ging dat toen nog). Even naar zeven uur had de brandweer het grootste deel van de vuurzee bedwongen. Om kwart voor zeven was Gerrit Mastenbroek (de charismatische voorzitter van begin jaren tachtig uit z’n bed gebeld: brand in het clubgebouw! Bijna gelijk met Frans Wobben was Gerrit op het sportcomplex. Wat een rook en wat een hitte. Wanhopig staren beide mannen in de vlammen van hun juist gerenoveerde clubgebouw!
Iets na achten kunnen beide heren voor het eerst het pand betreden. De recherche is druk doende met het sporen onderzoek. Men heeft een zwart geblakerde steen gevonden midden in de keuken. Vermoedelijk is daarmee de achterdeur ingegooid. Kortsluiting wordt door de politie inmiddels volledig uitgesloten. Daarnaast lagen er scherven aan de binnenzijde van de deur. Alles wijst op een inbraak, gevolgd door pyromaan-achtige handelingen. Vooral om twee weken geleden aan de Zuidwoldigerweg (waar nu de Wendakker staat) het clubhuis van de Radio Modelbouw Vliegclub geheel afbrande. De politie tast in het duister zo dat heet. Overigens HZVV min of meer ook; alles zit onder het roet. Frans is zo kwaad, net nu alle vrijwilliger in januari en februari het hele plafond gemoderniseerd hadden. En er is vrijwel niets gestolen, of het moet de zakjes snoep van de bar zijn geweest.
Kijken wij anno 2000 nog eens naar de foto’s en de kranteberichten dat weten wij dat het allemaal goed gekomen is. Maar op zaterdag 20 maart 1982 wist men dat nog niet. En nog wel in zo’n succesvol seizoen. HZVV-1 stond boven aan in de tweede klasse E. Gevolgd door Genemuiden en Hollandscheveld. HZVV C7 was bijvoorbeeld ook al bijna ongeslagen kampioen (uit eigen archief) -zie pagina’s over EBJ Kreuzeman zelf-.
Op de oude foto’s zien wij Piet Fieten over de bruine vloertegels sloffen. Alle kratten waren gesmolten. De muren zwart. Vloeren bezaaid met rommel en voorzien van een drap van as en water. Op de achtergrond zien wij nog net het groene hoofdveld en een parkeerplaats vol met auto’s de HZVV-ers en wellicht ook menig ‘ramptourist’ is aan Bentincksdijk no 4 komen kijken. Nog een geluk dat de schade (f. 100.000,-) gedekt was door de verzekering van de gemeente (het gebouw was destijds nog eigendom van de gemeente). HZVV had alleen moeite om het gehele ‘kantine-bedrijf’ weer op te starten. Hulp van de v.v. H, maar ook Angelslo en Achilles 1894 heeft dat al gauw weer mogelijk gemaakt. De keuken (de brandhaard) werd met blauw zeil afgesloten en Piet en de zijnen gingen gewoon verder met de verkoop van achter de (nog steeds tot het inventaris behorende) licht grijze tafels. De groene kratten Hengelo-bier opgestapeld achter tegen de muur. Professorische tl-buizen aan het plafond. Een handgeschreven bord ‘warme worst f. 1,50’. ‘Warme gehaktbal f. 2.-, met f 2.25’. Wat een tijden, nog maar 18 jaar geleden! Van dit seizoen 81/82 waarin HZVV nipt tweede is geworden in de tweede klasse E, heb ik nog een compleet verenigingsoverzicht gevonden. Alle commissies en elftallen staan op de foto! Op de fotoexpo (19 mei a.s.) zult u nog vele van deze gezichten terug zien. Wat dacht u van het coordinerend bestuur: J.O Willems, J. Tichelaar, Jantinus Boer, Piet Berkhout en met baard en HZVV-sjaal onze eigen Harry Kuik. Of een piepjonge Jaap UW in HZVV-3 (hij is toch opmerkelijk constant gebleven over de jaren, nu HZVV-4). Een HZVV-6 dat volledig uit Amboneze Hoogeveners behoorde. Of B-2 met de gebroeders Booy als leider en een net-niet uitgeslapen Henk Knol. Mensen, die foto-tentoonstelling wordt een tijdreis dat kunt u wel nagaan!
Volgende keer de ‘toestand in 1985-1990’: ‘Uniek wedstrijd en unieke promotie’’
E.B.J. Kreuzeman, pseudo-historicus
HZVV 1 – 1980